Dobrodošli na internetsku stranicu Hrvatsko-češkoga društva!

Hrvatsko-češko prijateljstvo, izgrađivano kroz stoljeća, priliku za nesmetan razvoj dobilo je prije tri desetljeća kad su oba naroda izborila slobodu i demokraciju. U tome neizostavnu ulogu ima i Hrvatsko-češko društvo o čemu svjedoče naši rezultati o kojima možete saznati na ovoj našoj internetskoj stranici.

S Vašim angažmanom svoju zadaću možemo ispunjavati još bolje i stoga, ako ste među onima kojima na spomen Češke i njenih ljudi, kulture, jezika ili piva srce jače zakuca, pozivamo Vas da nam se pridružite. Želimo u svojim redovima i stare i mlade, one koje s Češkom spaja podrijetlo, ali i one koji tu zemlju poznaju tek površno te ju tek žele u potpunosti upoznati. Bez obzira radi li se o studentima, poduzetnicima, umirovljenicima, ljudima iz svijeta kulture, znanosti, medija, turizma i ostalih djelatnosti, svatko može dati doprinos da Hrvatsko-češko društvo i dalje jača i ostane mali, ali siguran most između Hrvatske i Češke.

Želite li nam pomoći svojim angažmanom, savjetima ili materijalno, naša su vrata otvorena Vama i svima koje ćete potaknuti da nam se pridruže. Nadamo se, da ćemo zajedničkim naporima doprinijeti daljnjem unapređenju svekolikih hrvatsko-čeških veza.

Sa svojim prijedlozima javite nam se na adresu:

HRVATSKO – ČEŠKO DRUŠTVO 
Pavla Šubića 20, HR 10000 ZAGREB
hcdzag@gmail.com

Potražite Hrvatsko-češko društvo i na Facebooku:


Hrvatsko-češko društvo organiziralo predavanje o Sofiji Chotek, supruzi Franje Ferdinanda

Hrvatsko-češko društvo organiziralo je 17. lipnja 2024. predavanje o Sofiji Chotek, supruzi austro-ugarskog prestolonasljednika nadvojvode Franje Ferdinanda povodom 110. godišnjice njihove pogibije u atentatu u Sarajevu, koje je održao novinar i bohemist Željko Valentić. Pravim imenom Žofie Chotková, potjecala je iz ugledne češke grofovske obitelji.

 

 

Hrvatsko-češko društvo obilježilo 100. godišnjicu smrti Franza Kafke

 

Hrvatsko-češko društvo obilježilo je 3. lipnja 2024. 100. godišnjicu smrti Franza Kafke tribinom u Češkom domu u Zagrebu posvećenoj životu i djelu ovog praškog pisca židovskog podrijetla koji je pisao na njemačkom jeziku i postao jedan od najznačajnijih europskih i svjetskih književnika 20. stoljeća. 

Hrvatsko-češko društvo obilježilo 600. godišnjicu smrti najvećeg češkog vojskovođe Jana Žižke

 

 Hrvatsko-češko društvo obilježilo je 27. svibnja 2024. 600. godišnjicu smrti najvećeg češkog vojskovođe Jana Žižke o kojem je predavanje održao predsjednik HČD-a, povjesničar i bohemist Marijan Lipovac. Žižka je bio zapovjednik vojske radikalnih čeških husita tijekom husitskih ratova od 1419. do smrti 1424.

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb organizirali predavanje o slovačko-češkom građevinskom inženjeru Michalu Ursínyju

Češka beseda Zagreb i Hrvatsko-češko društvo organizirali su 8. svibnja 2024. u Češkom narodnom domu u Zagrebu predavanje o slovačko-češkom građevinskom inženjeru Michalu Ursínyju koji je pet godina djelovao u Zagrebu i jednu godinu bio predsjednik Češke besede. Predavanje je održala doc.dr.sc. Jasenka Kranjčević koja se već godinama bavi hrvatsko-češkim vezama na području arhitekture i građevinarstva te je o temama s tog područja organizirala nekoliko izložbi i održala brojna predavanja.

Hrvatsko-češko društvo organiziralo predavanje o nekadašnjem dubrovačkom tramvaju

Hrvatsko-češko društvo organiziralo je 6. svibnja 2024. u Češkom narodnom domu u Zagrebu predavanje Tramvaj koji je povezao Dubrovnik i Prag koje je održao inženjer elektrotehnike Miroslav Křepela, potpredsjednik HČD-a.

Hrvatsko-češko društvo i Hrvatsko kulturno društvo Napredak organizirali predavanje o generalu Josipu Filipoviću

 

Hrvatsko-češko društvo i Hrvatsko kulturno društvo Napredak organizirali su u četvrtak 25. travnja 2024. u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu predavanje o hrvatskom generalu Josipu Filipoviću koji je od 1874. od 1878. te od 1882. do 1889. bio vojni zapovjednik Češke, a u povijest je ušao kao zapovjednik austro-ugarske vojske koja je 1878., temeljem odluke Berlinskog kongresa, zaposjela Bosnu i Hercegovinu i time ju nakon četiri stoljeća oslobodio osmanske vlasti. Predavanje je održao Boris Trnski.

Hrvatsko-češko društvo organiziralo predavanje Školovanje Nikole Tesle u Hrvatskoj i češki utjecaji

 

Hrvatsko-češko društvo organiziralo je 15. travnja u Češkom domu u Zagrebu predavanje na temu Školovanje Nikole Tesle u Hrvatskoj i češki utjecaji koje je održao prof. dr. Darko Žubrinić.

Hrvatsko-češko društvo održalo godišnju skupštinu

 

Hrvatsko-češko društvo održalo je 19. ožujka 2024. svoju godišnju skupštinu na kojoj je prihvaćeno izvješće o radu u proteklih godinu dana te usvojen plan rada za 2024.

Hrvatsko-češko društvo obilježilo 200. godišnjicu rođenja Bedřicha Smetane

 

Hrvatsko-češko društvo i Hrvatsko muzikološko društvo obilježili su 11. ožujka 2024. 200. godišnjicu rođenja jednog od najvećih čeških glazbenih velikana Bedřicha Smetane predavanjem pod naslovom Bedřich Smetana češki nacionalni skladatelj (iz povijesno-kulturološke perspektive) koje je u Češkom narodnom domu u Zagrebu održala povjesničarka dr. sc. Petra Babić.

 

Hrvatsko-češko društvo organiziralo predavanje o hrvatskom generalu Josipu Šiškoviću

Hrvatsko-češko društvo organiziralo je 5. veljače 2024. predavanje o hrvatskom generalu Josipu Šiškoviću, od 1779. do 1783. vojnom zapovjedniku Češke, koje je održao Boris Trnski. Predavanjem je otvoren ciklus Iz zajedničke hrvatsko-češke vojne povijesti kojim Hrvatsko-češko društvo želi podsjetiti na značajne, ali zanemarene osobe i događaje s područja vojne povijesti koji povezuju Hrvate i Čehe, a time ujedno obilježiti 15. godišnjicu članstva Hrvatske i 20. godišnjicu članstva Češke u NATO-u.

 

U Zagrebu predstavljena dvojezična knjiga Dušan Karpatský (1935. – 2017.): život i djelo/život a dilo

Hvatsko-češko društvo organiziralo je 30. listopada 2023. predstavljanje dvojezične knjige Dušan Karpatský (1935. – 2017.): život i djelo/život a dilo koju su uredili Andreja Stojković, Marijan Lipovac, Jaroslav Pecnik i Mia Stojković, a objavili nakladnička kuća For Prague i udruga Lastavica iz Praga, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Knjigu su predstavili urednici Marijan Lipovac i Jaroslav Pecnik, grafičarka Zdenka Pozaić te publicist Zdravko Zima.

 

Savezu Čeha u Republici Hrvatskog dodijeljena Povelja Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijelio je 25. listopada 2023. na svečanosti u svom uredu u Zagrebu Povelju Republike Hrvatske Savezu Čeha u Republici Hrvatskog za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske djelovanjem na znanstvenom, kulturnom, gospodarskom i drugom području, u prigodi 100. obljetnice osnutka. Povelju je primila predsjednica Saveza Ana-Maria Štruml-Tuček, a nazočni su bili i potpredsjednici Saveza Marija Valek i Juraj Bahnik te Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva koje je još krajem 2021. dalo poticaj za dodjelu ovog priznanja.

 

Minisimpozij Hrvatsko-češkog društva o vezama Čeha s drugim narodima i državama jugoistočne Europe

Hrvatsko-češko društvo organiziralo je 3. listopada 2023. u Češkom domu u Zagrebu minisimpozij posvećen vezama Čeha s drugim narodima i državama jugoistočne Europe koje su sustavno obrađene u knjizi Czech Relations with Nations and Countries of Southeastern Europe objavljenoj 2019. u izdanju nakladničke kuće Srednja Europa.

 

Hrvatsko-češko društvo organiziralo tribinu o Milanu Kunderi

Hrvatsko-češko društvo organiziralo je u utorak 5. rujna 2023. u Češkom domu u Zagrebu tribinu posvećenu češkom i francuskom književniku Milanu Kunderi koji je umro u Parizu 11. srpnja. Na tribini je govorio hrvatski književnik Mile Pešorda koji je bio Kunderin prijatelj i urednik njegovih Sabranih djela u sedam knjiga koja su od 1984. do 1990. izašla u Sarajevu u četiri izdanja, dok je peto izdanje 1992. spriječila srpska agresija na Bosnu i Hercegovinu. Uz podsjećanje na osobne susrete s Kunderom, Pešorda je posebno istaknuo njegove zasluge za međunarodno priznanje Hrvatske.

 

Izložba Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije gostovala u Zadru

U organizaciji Hrvatsko-češkog društva i Centra za strane jezike Sveučilišta u Zadru od 18. travnja do 5. svibnja 2023. u zgradi zadarskog sveučilišta bila je postavljena izložba Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije koja je u proteklih pola godine već bila izložena u Zagrebu, Rijeci i Daruvaru.

 

Hrvatsko-češko društvo organiziralo petodnevno putovanje u Češku

Nakon pet godina Hrvatsko-češko društvo ponovno je, od 12. do 16. travnja 2023., organiziralo putovanje u Češku za svoje članove i druge zainteresirane putnike. Interes za putovanje bio je tolik da je dio osoba morao nažalost ostati na listi čekanja jer nakon nekoliko godina kada su zbog pandemije bila onemogućena ili ograničena grupna putovanja mnogi su se očito zaželjeli odlaska na zanimljive destinacije.

 

Hrvatsko-češko društvo održalo godišnju skupštinu: Godina bogata raznovrsnim događanjima

Hrvatsko-češko društvo održalo je 21. ožujka 2023. u Češkom domu u Zagrebu svoju izbornu skupštinu na kojoj je izabrano vodstvo udruge za naredno dvogodišnje razdoblje. Predsjedništvo Hrvatsko-češkog društva isto je kao i u protekle dvije godine – za predsjednika je ponovno, po sedmi put, izabran Marijan Lipovac koji HČD vodi od 2011. potpredsjednik je i dalje Miroslav Křepela, a članovi Predsjedništva Ivan Havelka (ponovno izabran za tajnika udruge), Ivanka Stahuljak i Radoslav Kavan. U Nadzorni odbor ponovno su izabrani Marijan Orct, Mateja Pavlic i Barbara Vujanović, te Grozdana Dosegović kao zamjenica člana.

 

Autobiografija Jiříja Menzela Hirovita ljeta predstavljena u Daruvaru

U sklopu Mjeseca češkog materinskog jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 23. veljače 2023. u suradnji Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, Hrvatsko-češkog društva i nakladničke kuće Školska knjiga, na češkom odjelu daruvarske knjižnice predstavljen je hrvatski prijevod autobiografske knjige češkog kazališnog i filmskog režisera Jiříja Menzela Hirovita ljeta.

 

Izložba Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije gostovala u Daruvaru

U sklopu Mjeseca materinskog češkog jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 22. veljače 2023. u Češkoj galeriji u Daruvaru otvorena je izložba Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije koju su organizirali Hrvatsko-češko društvo i domaćin, Savez Čeha u Republici Hrvatskoj.

 

U Križevcima obilježeno 200 godina od rođenja Dragutina Lambla

U Križevcima je 16. veljače 2023. u organizaciji Hrvatsko-češkog društva te lokalnog Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije i Visokog gospodarskog učilišta obilježena 200. godišnjica rođenja češkog poljoprivrednog stručnjaka Dragutina (Karela) Lambla koji je najznačajniji dio života proveo u Križevcima gdje je od 1860. do 1874. bio prvi ravnatelj i profesor tamošnjeg Kraljevskog gospodarskog i šumarskog učilišta. O Lamblovom životu i djelu govorio je Ozren Blagec, viši kustos Gradskog muzeja Križevci.

 

Hrvatsko-češko društvo organiziralo tribinu o novoizabranom češkom predsjedniku Petru Pavelu

Hrvatsko-češko društvo organiziralo je u utorak 7. veljače 2023. tribinu posvećenu novoizabranom češkom predsjedniku Petru Pavelu. O njegovom životu govorio je predsjednik HČD-a Marijan Lipovac koji je istaknuo da se radi o prvom češkom predsjedniku nakon Václava Havela koji nije političar, budući da je dosad bio samo na visokim vojnim dužnostima, dok su Havelovi nasljednici Václav Klaus i Miloš Zeman bili bivši premijeri i predsjednici parlamenta.

 

 

U Zagrebu tribina O hrvatsko-češkim književnim prijevodima od 1992. do 2022.

Hrvatsko-češko društvo organiziralo je 9. prosinca 2022. u Književnom klubu Booksa u Zagrebu tribinu O hrvatsko-češkim književnim prijevodima od 1992. do 2022. na kojoj se govorilo o uzajamnom prevođenju književnih djela pisanih na hrvatskom, odnosno češkom jeziku, posebno u posljednjih 30 godina od osamostaljenja Hrvatske i Češke

 

U Zagrebu održano predavanje „Franjo Tuđman, Česi i Slovaci“

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb organizirali su 2. prosinca 2022. u Češkom domu u Zagrebu predavanje „Franjo Tuđman, Česi i Slovaci“ koje je povodom 100. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika održao predsjednik Hrvatsko-češkog društva, povjesničar i bohemist Marijan Lipovac.

 

Autobiografija Jiříja Menzela Hirovita ljeta – 13. knjiga u izdanju Hrvatsko-češkog društva

Hrvatsko-češko društvo i Školska knjiga objavili su u studenom 2022. autobiografiju češkog filmskog i kazališnog redatelja Jiříja Menzela pod naslovom Hirovita ljeta koju je s češkog prevela Dagmar Ruljančić. Riječ je od 13. knjizi objavljenoj u izdanju Hrvatsko-češkog društva.

 

Spomen-večer u čast Emilu Zátopeku i Dani Zátopkovoj

Hrvatsko-češko društvo organiziralo je 8. studenog 2022. u Češkom narodnom domu u Zagrebu spomen-večer posvećenu legendarnom češkom sportašu Emilu Zátopeku i njegovoj supruzi Dani Zátopkovoj kojima se 19. rujna navršila stota godišnjica rođenja. O njihovom životu govorio je predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, a nazočan je bio i zamjenik češkog veleposlanika Slavomír Goga.

 

Izložba Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije postavljena u Rijeci

U Češkom domu Tomáša Garriguea Masaryka u Rijeci 4. studenog 2022. otvorena je izložba izložbu Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije organizirana povodom 30. godišnjice od uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske s tadašnjom Češkom i Slovačkom i osnutka Hrvatsko-češkog društva, uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

 

U Zagrebu izložba Djelovanje graditelja, arhitekata i građevinskih inženjera iz Češke na prostoru Hrvatske

Od 3. do 14. studenog 2022. u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu bila je postavljena izložba Djelovanje graditelja, arhitekata i građevinskih inženjera iz Češke na prostoru Hrvatske, autorice doc. dr. sc. Jasenke Kranjčević, znanstvene savjetnice u Institutu za turizam u Zagrebu, koju je organiziralo Hrvatsko-češko društvo uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvo Napredak – Napretkovim kulturnim centrom i Institutom za turizam.

 

U Zagrebu predavanje o češkom kralju Jurju Podjebradskom

U sklopu Dana češke i hrvatske kulture u Zagrebu Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb organizirali su 24. listopada 2022. u Češkom narodnom domu predavanje Jiří z Poděbrad / Juraj Podjebradski, posvećeno češkom kralju iz 15. stoljeća, koje je održao Miroslav Křepela, potpredsjednik Hrvatsko-češkog društva.

 

Spomen-večer u čast Vladi Miluniću

Hrvatsko-češko društvo organiziralo je u 5. listopada 2022. u Češkom narodnom domu u Zagrebu spomen-večer povodom smrti češkog arhitekta hrvatskog porijekla Vlade Milunića koji je umro u Pragu 17. rujna. Milunić je bio najpoznatiji češki Hrvat, a svjetsku slavu stekao je kao autor zgrade Kuća koja pleše na obali Vltave u Pragu koju je projektirao s kanadsko-američkim arhitektom Frankom Gehryjem.

 

„Sjećanje na Franju“ u povodu prve godišnjice smrti Franje Vondračeka

Povodom prve godišnjice smrti Franje Vondračeka, publicista, novinara, promicatelja i istraživača hrvatsko-čeških odnosa, Češka beseda Zagrebačke županije u suradnji s Hrvatsko-češkim društvom organizirala je 28. rujna 2022., na blagdan svetog Václava, u Dubravi kraj Vrbovca program pod nazivom „Sjećanje na Franju“.

 

U Pragu održan Koncert u spomen Vatroslavu Lisinskom

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Češkoj, Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba i Češko-hrvatskog društva iz Praga, u Muzeju Karlovog mosta u Pragu, 12. rujna 2022. održan je Koncert u spomen Vatroslavu Lisinskom (1819. – 1854.), hrvatskom skladatelju koji se od 1847. do 1850. školovao u Pragu.

 

U NSK u Zagrebu dvije izložbe posvećene hrvatsko-češkim odnosima

U organizaciji Hrvatsko-češkog društva, od 5. do 17. rujna 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održane su dvije izložbe posvećene hrvatsko-češkim odnosima: Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije te Češka poezija u grafičkim mapama Zdenke Pozaić.

 

U Zagrebu održan koncert ansambla Ensemble Moscheles u čast Zlatka Stahuljaka

U organizaciji Hrvatsko-češkog društva 30. lipnja 2022. u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu održan je koncert češkog violinista Tomáša Tuláčeka i njegovog ansambla Ensemble Moscheles, u čast Zlatka Stahuljaka, istaknutog glazbenika i glazbenog pedagoga, prvog predsjednika Hrvatsko-češkog društva i prvog hrvatskog veleposlanika u Pragu, u povodu prve godišnjice njegove smrti koja se navršila 20. lipnja.

 

Predavanje o Stjepanu Radiću i Česima u Bjelovaru

Češka obec Bjelovar u suradnji s Hrvatsko-češkim društvom i Narodnom knjižnicom Petar Preradović organizirala je predavanje „Stjepan Radić i Česi” koje je 18. svibnja u bjelovarskoj knjižnici održao povjesničar i bohemist Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva.

 

U Češkom domu u Zagrebu predstavljene dvije knjige Karela Čapeka: Knjiga apokrifa i O ljudima

U organizaciji Hrvatsko-češkog društva 6. svibnja 2022. u Češkom domu u Zagrebu održano je predstavljanje dviju knjiga klasika češke književnosti Karela Čapeka, Knjige apokrifa i O ljudima koje je prevela Dubravka Dorotić Sesar, a objavila izdavačka kuća Disput.

 

Hrvatsko-češko društvo organiziralo tribinu Hrvatska i Češka – 30 godina poslije: Hrvati i Česi opet su na pravoj strani

Hrvatsko-češko društvo organiziralo je 11. travnja 2022. u Češkom domu u Zagrebu tribinu Hrvatska i Češka – 30 godina poslije, u povodu 30. godišnjice Hrvatsko-češkog društva te 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih veza s tadašnjom Češkom i Slovačkom Federativnom Republikom. Tribina je održana uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a svoj osvrt na hrvatsko-češke veze u protekla tri desetljeća dali su veleposlanik Češke Republike u Zagrebu Milan Hovorka, predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac i češka povjesničarka i kroatistica Jindra Lavrenčíková.

 

Koncert Jana Talicha i Petre Gilming u Daruvaru

U organizaciji Hrvatsko-češkog društva i Veleposlanstva Češke u Zagrebu 28. veljače 2022. u Daruvaru je održan koncert češkog violinista Jana Talicha i hrvatske pijanistice Petre Gilming.

 

Hrvatsko-češko društvo proslavilo 30. godišnjicu koncertom u čast svog prvog predsjednika Zlatka Stahuljaka

Hrvatsko-češko društvo proslavilo je 27. veljače 2022. svoju 30. godišnjicu koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Koncert je održan pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Češke u Zagrebu, te uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova i češke tvrtke AŽD Praha, a nastupili su češki violinist Jan Talich te hrvatski glazbenici Goran Končar (violina), Aleksandar Milošev (viola) i Petra Gilming (klavir).

 

Hrvatsko-češko društvo održalo godišnju skupštinu povodom svoje 30. godišnjice: Karika koja je nedostajala u odnosima Hrvatske i Češke

Hrvatsko-češko društvo navršilo je 22. veljače 2022. 30. godišnjicu svog osnutka, a uoči tog jubileja 16. veljače održalo je svoju godišnju skupštinu na kojoj je prihvaćen plan rada za 2022. uz osvrt na proteklu godinu, ali i na protekla tri desetljeća.

 

U Zagrebu obilježena 100. godišnjica rođenja Alexandera Dubčeka

Matica slovačka Zagreb, Hrvatsko-češko društvo, predstavnik slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Češka beseda Zagreb obilježili su 23. studenog 2021. 100. godišnjicu rođenja slovačkog političara Alexandera Dubčeka, vođe Praškog proljeća 1968. o kojem je predavanje održao predsjednik HČD-a, povjesničar i bohemist Marijan Lipovac.

 

Zagrebački tiskar Antun Jandera: izložba u povodu 250 godina od izdavanja prvih hrvatskih novina u Gradskoj knjižnici u Zagrebu

Gradska knjižnica u Zagrebu i Hrvatsko-češko društvo organizirali od 16. studenog do 4. prosinca 2021. izložbu Zagrebački tiskar Antun Jandera: izložba u povodu 250 godina od izdavanja prvih hrvatskih novina čiji su autori bili Sara Džapo, Davor Ferković i Marijan Lipovac. Čeh Antun Jandera je 1771. u Zagrebu izdavao novine na latinskom jeziku Ephemerides Zagrabienses, čime počinje i povijest hrvatskog novinstva, no od 50 brojeva nije sačuvan nijedan primjerak.

 

Hrvatsko-češko društvo obilježilo 150. godišnjicu pogibije Eugena Kvaternika predavanjem o njegovim vezama s Česima

Hrvatsko-češko društvo obilježilo je 5. listopada 2021. u Češkom domu u Zagrebu 150. godišnjicu pogibije hrvatskog političara Eugena Kvaternika u Rakovičkoj buni predavanjem povjesničara i bohemista Marijana Lipovca koji je govorio o Kvaternikovim vezama s Česima.

 

Izložba „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“ gostovala u Pragu i Brnu

U povodu 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića, od 14. srpnja do 10. kolovoza 2021. u galeriji Muzeja iluzijske umjetnosti u Pragu bila je postavljena izložba „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“ koju je organizirao Kulturni centar braće Radić iz Trebarjeva Desnog uz pomoć Hrvatsko-češkog društva i pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije.

 

Izložba Arhitekti iz Češke i počeci turizma na hrvatskom Jadranu prikazana i u Zagrebu

Nakon što je od 2014.. bila izložena u desetak gradova u Hrvatskoj i Češkoj, izložba Arhitekti iz Češke i počeci turizma na hrvatskom Jadranu, autorice Jasenke Kranjčević, od 15. do 30. srpnja 2021. mogla se razgledati i u Zagrebu, u prostoru Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Izložbu su organizirali: Institut za turizam iz Zagreba, Kabinet arhitekture iz Ostrave, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Ministarstvo turizma i sporta, Veleposlanstvo Češke u Zagrebu, Hrvatska turistička zajednica, Društvo arhitekata Dubrovnik i Hrvatsko-češko društvo.

 

U Zagrebu obilježena 150. godišnjica rođenja Stjepana Radića

Hrvatsko-češko društvo, Češka beseda Zagreb i Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba obilježili su 8. lipnja 2021. u Češkom domu u Zagrebu 150. godišnjicu rođenja hrvatskog političara Stjepana Radića koji je krajem 19. i početkom 20. stoljeća bio najveći popularizator hrvatsko-čeških odnosa. O vezama Stjepana Radića s Česima govorio je povjesničar i bohemist Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva.

 

Hrvatsko-češko društvo održalo izbornu skupštinu i potvrdilo dosadašnje vodstvo

Hrvatsko-češko društvo održalo je 6. travnja 2021. u Češkom domu u Zagrebu svoju izbornu skupštinu na kojoj je izabrano vodstvo udruge za naredno dvogodišnje razdoblje. Predsjedništvo Hrvatsko-češkog društva isto je kao i u protekle dvije godine – za predsjednika je ponovno, po šesti put, izabran Marijan Lipovac koji HČD vodi od 2011., potpredsjednik je i dalje Miroslav Křepela, a članovi Predsjedništva Ivan Havelka (ponovno izabran za tajnika udruge), Ivanka Stahuljak i Radoslav Kavan. Manjih promjena bilo je u Nadzornom odboru u koji su izabrani Barbara Vujanović, Marijan Orct i Mateja Pavlic te Grozdana Dosegović kao zamjenica člana.

 

U Daruvaru izložba Dušan Karpatský (1935.-2017.), znan i neznan

U Galeriji Saveza Čeha u Daruvaru od 20. ožujka do 10. travnja 2021. bila je postavljena izložba Dušan Karpatský (1935.-2017.), znan i neznan, posvećena najznačajnijem češkom kroatistu i najvećem promicatelju hrvatske kulture u Češkoj. Izložbu su organizirali Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba i Literarni klub Saveza Čeha u Hrvatskoj, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Češke Republike.

 

Češka na dlanu 12. knjiga u izdanju Hrvatsko-češkog društva

Hrvatsko-češko društvo objavilo je krajem veljače 2021. knjigu Češka na dlanu, autora Franje Vondračeka i Marijana Lipovca, koja donosi prikaz preko 250 čeških gradova, dvoraca, zamkova, prirodnih znamenitosti i drugih značajnih lokaliteta. Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Grada Zagreba i Grada Brna i prvo je ovakvo djelo na hrvatskom jeziku koje donosi sve najznačajnije i najzanimljivije što Češka ima, opisano na jednostavan i pristupačan nači

 

Hrvatsko-češko društvo organiziralo predavanje o češkim tragovima u Petrinji i istaknutim Petrinjcima češkog porijekla

Hrvatsko-češko društvo organiziralo je u ponedjeljak 25. siječnja 2021. online predavanje o češkim tragovima u Petrinji i istaknutim Petrinjcima češkog porijekla koje je održao predsjednik Hrvatsko-češkog društva, povjesničar i bohemist Marijan Lipovac. Prema njegovim riječima, cilj predavanja pod naslovom Petrinjske češke staze bilo je podsjetiti na povezanost Petrinje s Češkom kako bi se dao poticaj osobama i institucijama u Češkoj da se uključe u obnovu Petrinje i drugih hrvatskih mjesta stradalih u razornom potresu 29. prosinca 2020.

 

Hrvatsko-češko društvo organiziralo tribinu o češkoj eksprimentalnoj poeziji

U Europskom domu u Zagrebu u organizaciji Hrvatsko-češkog društva i udruge Collegium Hergešić 23. studenog 2020. održana je tribina o češkoj eksprimentalnoj poeziji na kojoj je predstavljen ovaj fenomen češke književnosti koji se javlja 60-ih godina 20. stoljeća. Tribina je održana uz potporu Ministarstva kulture i medija u nazočnosti epidemiološkim mjerama maksimalno dozvoljenog broja građana.

 

Hrvatsko-češko društvo održalo godišnju skupštinu: Pandemija i potres nisu bili izlika za nerad

Hrvatsko-češko društvo održalo je 10. studenog 2020. u Češkom domu u Zagrebu svoju godišnju skupštinu koja je po prvi put u nepunih 29 godina HČD-a održana u posebnim okolnostima: odazvao se tek manji broj članova, a od prethodne skupštine proteklo je čak 19 mjeseci. Skupština je naime bila planirana za ožujak, ali je morala biti odgođena zbog početka pandemije, a zatim su njeno održavanje onemogućavale posljedice razornog potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb.

 

Hrvatsko-češko društvo dodijelilo Nagradu „Miroslav Jilek“ Jasenki Kranjčević i Nagradu „Božidar Grubišić“ Franji Vondračeku

Hrvatsko-češko društvo dodijelilo je 3. studenog 2020. u Češkom domu u Zagrebu Nagradu „Miroslav Jilek“ dr. sc. Jasenki Kranjčević i Nagradu „Božidar Grubišić“ Franji Vondračeku i time obilježilo godišnjice života i smrti svojih dvoje istaknutih članova utemeljitelja po kojima imena nose nagrade za doprinos hrvatsko-češkim odnosima u pojedinim područjima.

 

Zagreb napokon dobio Park Marije Ružičke Strozzi

Odlukom Gradske skupštine Grada Zagreba središnji park u naselju Savica dobio je 2. studenog 2020. ime Park Marije Ružičke Strozzi. Zagreb se tako konačno, 83 godine nakon njene smrti, odužio jednoj od najvećih hrvatskih glumica i osoba češkog porijekla koja je svojim životom i radom ostavila dubok i neizbrisiv trag u njegovoj povijesti. Postupak imenovanja dosad bezimenog velikog parka u središtu Savice pokrenulo je još 2012. Hrvatsko-češko društvo kada je poslalo službeni prijedlog Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova.

 

Tribinom u Gospiću obilježena 200. godišnjica rođenja generala Franje Filipovića

U organizaciji Hrvatsko-češkog društva, 16. listopada 2020. u Gospiću u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević“ obilježena je 200. godišnjica rođenja generala Franje Filipovića, vojnog zapovjednika Moravske i Šleske sa sjedištem u Brnu od 1874. do 1877. o kojem je predavanje održao umirovljeni brigadir Boris Trnski, član Hrvatsko-češkog društva koji priprema knjigu o hrvatskim generalima.

 

Hrvatsko-češko društvo organiziralo predavanje o svetom Jeronimu i Česima

Hrvatsko-češko društvo obilježilo je u utorak 8. rujna 2020. u Češkom domu u Zagrebu 1600. godišnjicu smrti svetog Jeronima predavanjem na temu Sveti Jeronim i Česi koje je održao predsjednik HČD-a, povjesničar i bohemist Marijan Lipovac.

 

U Zagrebu izložba Dušan Karpatský (1935.-2017.), znan i neznan

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Hrvatsko-češkog društva i tvrtke For Prague iz Praga, uz financijsku potporu Ministarstva kulture Češke Republike i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, od 31. kolovoza do 20. rujna 2020. u atriju NSK održavala se izložba Dušan Karpatský (1935.-2017.), znan i neznan.

 

U Zagrebu obilježena stota godišnjica češke zastave

Hrvatsko-češko društvo, Češka beseda Zagreb, Koordinacija hrvatskih društava prijateljstva i Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo obilježili su 23. lipnja 2020. u Češkom narodnom domu u Zagrebu stotu godišnjicu češke zastave predavanjem koje je održao pukovnik dr. sc. Željko Heimer, predsjednik Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva i Međunarodne federacije veksiloloških udruga.

 

Hrvatsko-češko društvo organiziralo online predavanje Česi i hrvatski turizam

Hrvatsko-češko društvo organiziralo je u srijedu 29. travnja 2020. predavanje na temu Česi i hrvatski turizam koje je održao predsjednik HČD-a, povjesničar i bohemist Marijan Lipovac. Zbog nemogućnosti održavanja svih javnih događanja uslijed pandemije koronavirusa, predavanje je održano putem Youtube kanala Hrvatsko-češkog društva, a povod su bili planovi kojima je cilj omogućiti dolazak čeških turista u Hrvatsku i ovog ljeta, unatoč pandemiji koronavirusa.

 

Hrvatsko-češko društvo organiziralo online predavanje Povijest Čeha u Zagrebu od biskupa Duha do danas

Hrvatsko-češko društvo organiziralo je u utorak 7. travnja 2020. predavanje na temu Povijest Čeha u Zagrebu od biskupa Duha do danas koje je održao predsjednik HČD-a, povjesničar i bohemist Marijan Lipovac. Zbog nemogućnosti održavanja svih javnih događanja uslijed pandemije koronavirusa, predavanje je održano putem Youtube kanala Hrvatsko-češkog društva, a povod je bio razoran potres u Zagrebu 22. ožujka koji je, kako je kazao Lipovac, Zagrepčane potaknuo da se osvrnu da sve ono što Zagreb čini Zagrebom, pa tako i na njegovu prošlost.

 

Predavanjem Mila Wod i blaženi Alojzije Stepinac Hrvatsko-češko društvo obilježilo 60. godišnjicu Stepinčeve smrt

Hrvatsko-češko društvo obilježilo je 3. ožujka 2020. u Češkom domu u Zagrebu 60. godišnjicu smrti blaženog Alojzija Stepinca predavanjem na temu Mila Wod i blaženi Alojzije Stepinac koje je održala novinarka i publicistica Matija Maša Vekić, autorica knjige Hrvatska kiparica Mila Wod, posvećene životu i djelu ove istaknute hrvatske kiparice češkog porijekla.

 

Hrvatsko-češko društvo prisjetilo se prvog češkog i prvog hrvatskog nobelovca, Jaroslava Heyrovskog i Lavoslava Ružičke

Hrvatsko-češko društvo obilježilo je 14. siječnja 2020. u Češkom domu u Zagrebu 60. godišnjicu dodjele Nobelove nagrade za kemiju češkom kemičaru Jaroslavu Heyrovskom i 80. godišnjicu dodjele iste nagrade hrvatskom kemičaru češkog porijekla Lavoslavu Ružički. O prvom češkom i prvom hrvatskom nobelovcu govorio je član HČD-a Marijan Orct.

 

Predavanje Franje Vondračeka o moravskim Hrvatima u Břeclavu

Član Hrvatsko-češkog društva Franjo Vondraček održao je 3. prosinca 2019. u Češkom domu u Zagrebu predavanje o moravskim Hrvatima u Břeclavu pod naslovom „Pada kiša – laku noć“.

 

Predavanje Radoslava Kavana o Oskaru Schindleru i Svitavima

Član Predsjedništva Hrvatsko-češkog društva Radoslav Kavan održao je 5. studenog 2019. u Češkom domu u Zagrebu predavanje o Oskaru Schindleru i njegovom rodnom mjestu Svitavy.

 

Na inicijativu Hrvatsko-češkog društva arhitekt Vlado Milunić odlikovan Redom Ante Starčevića

Vlado Milunić, češki arhitekt hrvatskog porijekla, primio je 24. listopada 2019. Red Ante Starčevića koji mu je na poticaj Hrvatsko-češkog društva dodijelila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović za izniman doprinos razvoju i unapređenju hrvatsko-češkog prijateljstva kroz promicanje Republike Hrvatske u arhitekturi u Češkoj Republici.

 

Razgovori s T. G. Masarykom – 11. knjiga u izdanju Hrvatsko-češkog društva

Hrvatsko-češko društvo i izdavačka kuća Disput objavili su u listopadu 2019. knjigu Razgovori s T. G. Masarykom, autora Karela Čapeka koju je na hrvatski prevela Dubravka Dorotić Sesar. Riječ je o 11. knjizi objavljenoj u izdanju Hrvatsko-češkog društva.

 

Hrvatsko-češko društvo obilježilo 160. godišnjicu rođenja Vjenceslava Novaka

Hrvatsko-češko društvo u suradnji s udrugom Collegium Hergešić obilježilo je 14. listopada 2019. u Europskom domu u Zagrebu 160. godišnjicu rođenja Vjenceslava Novaka, hrvatskog književnika češkog porijekla.

 

Glasilo Susreti predstavljeno u Sisku u sklopu Dana češke kulture

Hrvatsko-češko društvo predstavilo je 20. rujna 2019. najnoviji broj svog glasila Susreti u Češkoj besedi Sisak u sklopu Dana češke kulture.

 

Hrvatsko-češko društvo u Daruvaru predstavilo najnoviji broj svog glasila Susreti

Hrvatsko-češko društvo predstavilo je 17. rujna 2019. u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar najnoviji broj svog glasila Susreti objavljen u ožujku 2019. Na predstavljanju su govorili predsjednik HČD-a i urednik Susreta Marijan Lipovac, predsjednik HČD-Podružnice Daruvar Vladimir Ivić i njen član, novinar češkog tjednika Jednota Mato Pejić.

 

U Zagrebu održan razgovor o vezama Miroslava Krleže s Česima

U sklopu 8. Festivala Miroslav Krleža, 4. srpnja 2019. u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža na Krležinom Gvozdu u Zagrebu održan je razgovor na temu Krleža na češkom – Krleža i Česi posvećen recepciji Krležinog djela u Češkoj, njegovom pogledu na pojedine događaje iz češke povijesti i vezama s pojedinim Česima. Tribinu je suorganiziralo Hrvatsko-češko društvo, a o najvažnijim pojedinostima o ovim temama govorio je predsjednik te udruge povjesničar i bohemist Marijan Lipovac.

 

Predsjedniku Hrvatsko-češkog društva Marijanu Lipovcu dodijeljena nagrada Gratias agit za zasluge u promociji Češke u svijetu

Predsjednik Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba, povjesničar i bohemist Marijan Lipovac, jedan je od 16 ovogodišnjih dobitnika nagrade Gratias agit koju za zasluge u promociji Češke u svijetu od 1997. dodjeljuje češko Ministarstvo vanjskih poslova. Ovo ugledno priznanje uručio mu je 14. lipnja 2019. na svečanosti u Pragu češki ministar vanjskih poslova Tomáš Petříček.

 

U Bjelovaru predstavljena knjiga Ivan Meštrović i Česi i novi broj glasila Susreti

U Gradskom muzeju u Bjelovaru 29. svibnja 2019., u sklopu proslave 39. Međunarodnog dana muzeja i 70. obljetnice Gradskog muzeja Bjelovar održano je predstavljanje monografije Ivan Meštrović i Česi: Primjeri hrvatsko-češke kulturne i političke uzajamnosti koju su 2018. objavili Muzeji Ivana Meštrovića i Hrvatsko-češko društvo, a autori su Barbara Vujanović, Dalibor Prančević, Marijan Lipovac i Jiří Kuděla.

 

U Zagrebu održan koncert čeških skladbi Vatroslava Lisinskog

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb obilježili su u srijedu 22. svibnja 2019. u Češkom narodnom domu u Zagrebu 200. godišnjicu rođenja hrvatskog skladatelja Vatroslava Lisinskog koncertom njegovih čeških skladbi koje je skladao tijekom svog školovanja u Pragu od 1847. do 1850.

 

Tribinom u Gospiću obilježena 200.godišnjica rođenja generala Josipa Filipovića

U organizaciji Hrvatsko-češkog društva i Ogranka Matice hrvatske u Gospiću, 26. travnja 2019. u Knjižnici u Gospiću održana je tribina posvećena generalu Josipu Filipoviću, počasnom građaninu Praga i jednoj od najznačajnijih osoba hrvatske vojne povijesti koji je u dva navrata bio vojni zapovjednik Češke, u povodu 200. godišnjice njegova rođenja.

 

Godišnja skupština Hrvatsko-češkog društva: Hrvatsko-češko društvo nadraslo je samo sebe

Hrvatsko-češko društvo održalo je 16. travnja 2019. u Češkom domu u Zagrebu svoju godišnju izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednika udruge po peti put izabran Marijan Lipovac.

 

U Zagrebu održana tribina povodom 90. rođendana Milana Kundere

Tribinom u knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu Katedra za češki jezik i književnost, Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb 9. travnja 2019. obilježili su 90. rođendan Milana Kundere, najpoznatijeg živućeg češkog književnika koji od 1975. živi u Francuskoj te djela objavljuje na francuskom jeziku zbog čega pripada i češkoj i francuskoj književnosti.

 

Hrvatsko-češko društvo izdalo novi broj svog glasila Susreti

Hrvatsko-češko društvo izdalo je novi broj svog glasila Susreti koji je javnosti predstavljen 25. ožujka 2019. u Češkom narodnom domu u Zagrebu. Na rekordnih 108 stranica u boji Susreti donose najvažnije vijesti iz Češke i s područja hrvatsko-čeških odnosa, izvještaje o aktivnostima Hrvatsko-češkog društva, o životu češke manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Češkoj, kao i niz tematskih tekstova.

 

Pjesnik Petr Hruška gostovao u Zagrebu i Koprivnici

U suorganizaciji Češke besede Zagreb i Hrvatsko-češkog društva jedan od najcjenjenijih suvremenih čeških pjesnika Petr Hruška predstavio je 12. ožujka 2019. u Češkom narodnom domu u Zagrebu hrvatsko izdanje svojih izabranih pjesama Dan velik kao oboreni jelen koje je objavila Umjetnička organizacija Artikulacije iz Koprivnice u prijevodu Matije Ivačića, docenta na Katedri za češki jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 

Češki Hrvati – hrvatski tragovi u Češkoj – deseta knjiga u izdanju Hrvatsko-češkog društva

Češka beseda Zagrebačke županije i Hrvatsko-češko društvo objavili su u prosincu 2018. knjigu Češki Hrvati – hrvatski tragovi u Češkoj, autora Marijana Lipovca i Franje Vondračeka. Riječ je o desetoj knjizi objavljenoj u izdanju Hrvatsko-češkog društva i trećoj u manje od godinu dana.

 

Projekcijom filma Gorući grm u Zagrebu obilježena 50. godišnjica smrti Jana Palacha

Projekcijom filma Gorući grm (Hořící keř) u kinu Europa u Zagrebu, Veleposlanstvo Češke i Hrvatsko-češko društvo obilježili su u četvrtak 17. siječnja 2019. 50. godišnjicu tragične smrti Jana Palacha, češkog studenta koji se 16. siječnja 1969. spalio na praškom Václavskom trgu, protestirajući zbog sovjetske okupacije Čehoslovačke, i tri dana kasnije umro.

 

U Sisku predavanje o nastanku Čehoslovačke 1918.

U organizaciji Vijeća češke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije, u Češkoj besedi Sisak u petak 30. studenog 2018. predsjednik Hrvatsko-češkog društva, povjesničar i bohemist Marijan Lipovac održao je predavanje o nastanku Čehoslovačke 1918.

 

U Zagrebu obilježena 50. godišnjica Praškog proljeća

U organizaciji Hrvatsko-češkog društva i Češke besede Zagreb, u srijedu 28. studenog 2018. u Češkom domu u Zagrebu održana je tribina posvećena 50. godišnjici Praškog proljeća i okupacije Čehoslovačke 1968. te utjecaju koji su ti dramatični događaji imali na daljnji tijek češke i slovačke povijesti, kulture i života, kao i na odnose Hrvata, Čeha i Slovaka.

Augusta Šenoe 

U Rijeci održana tribina o vezama Miroslava Krleže s Česima i Krležinom pogledu na Praško proljeće

U sklopu Dana češke kulture koje je u Češkom domu Tomáša Masaryka u Rijeci organizirala Češka beseda Rijeka, Hrvatsko-češko društvo je 9. studenog 2018. organiziralo književnu tribinu posvećenu vezama Miroslava Krleže s Česima i Krležinom pogledu na Praško proljeće, čime su obilježene 125. godišnjica Krležina rođenja i 50. godišnjica Praškog proljeća. O tim je temama govorio povjesničar i bohemist Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva, dok je dijelove iz prijevoda Balada Petrice Kerempuha na češki pročitala Jarmila Kozak Marinković.

Augusta Šenoe 

U Pragu otkrivena spomen-ploča u čast Augusta Šenoe

Na inicijativu Hrvatsko-češkog društva i hrvatskog veleposlanstva u Češkoj, u Pragu je postavljena spomen-ploča u čast hrvatskog književnika Augusta Šenoe povodom 180. godišnjice njegova rođenja. Na prigodnoj svečanosti ploču su 17. listopada 2018. otkrili hrvatska veleposlanica u Češkoj Ines Troha, zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Vladimir Bilek, predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac te nasljednica obitelji Šenoa Jasmina Reis.

Augusta Šenoe 

Hrvatsko-češki kulturni susreti u Ivanić-Gradu

Hrvatsko-češko društvo sudjelovalo je 4. listopada 2018. na manifestaciji Hrvatsko-češki kulturni susreti i zajednički europski korijeni održanoj u Ivanić-Gradu na završetku programa obilježavanja Dana europske baštine koji je organizirala udruga Prijatelji baštine u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Ivanić-Grad. Cilj programa bio je predstaviti bogatu baštinu naroda i kulturnih raznolikosti europskoga kontinenta, uz potrebu njene zaštite i očuvanja.

Stjepan Radić 

Ivan Meštrović i Česi: Primjeri hrvatsko-češke kulturne i političke uzajamnosti – deveta knjiga u izdanju Hrvatsko-češkog društva

Muzeji Ivana Meštrovića i Hrvatsko-češko društvo objavili su u srpnju 2018. knjigu Ivan Meštrović i Česi: Primjeri hrvatsko-češke kulturne i političke uzajamnosti kojoj su autori Barbara Vujanović, Dalibor Prančević, Marijan Lipovac i Jiří Kudĕla. Riječ je o devetoj knjizi koju je objavilo Hrvatsko-češko društvo i drugoj izdanoj u 2018., nakon političke biografije Václava Havela.

Stjepan Radić 

100 godina češke neovisnosti: Predavanje o dolasku komunista na vlast u Čehoslovačkoj 1948.

U sklopu ciklusa predavanja povodom stote godišnjice češke neovisnosti, Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb organizirali su 30. svibnja 2018. u Češkom domu u Zagrebu predavanje o dolasku komunista na vlast u Čehoslovačkoj 1948. koje je održala potpredsjednica Češke besede Marina Kolaček Novosel.

Stjepan Radić 

Stjepan Radić dobio ulicu u Pragu na inicijativu Hrvatsko-češkog društva

Hrvatski političar Stjepan Radić, koji je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće bio najveći promicatelj hrvatsko-čeških odnosa, dobio je 15. svibnja 2018. ulicu sa svojim imenom u Pragu. Odluku o tome donijelo je Vijeće Grada Praga temeljem inicijative koju su još 2009. pokrenuli Hrvatsko-češko društvo i predstavnik češke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji Franjo Vondraček. Prijedlog je u siječnju 2018. pred praškim Magistratom ponovno aktualizirala hrvatska veleposlanica u Češkoj Ines Troha i inicijativa je bila pozitivno primljena, što je i rezultiralo odlukom nadležnih vlasti, upravo u godini u kojoj se navršava 90. godišnjica Radićeve smrti.

Stjepan Radić 

Češki dan u Tisnom u organizaciji Hrvatsko-češkog društva i Češke besede Zagreb

U organizaciji Hrvatsko-češkog društva i Češke besede Zagreb, u Tisnom je 17. svibnja 2018. održan Češki dan u sklopu kojeg je u mjesnom društvenom domu predstavljena knjiga Václav Havel. Politička biografija Jasne Marcelić i Marijana Lipovca te održan koncert Besedinog Mješovitog pjevačkog zbora Bohemia, Puhačkog orkestra Zagrebačkog električnog tramvaja i Puhačkog orkestra KUD-a Hartić iz Tisnog.

Tribina Miroslav Krleža 

U Koprivnici održana tribina o vezama Miroslava Krleže s Česima povodom 125. godišnjice rođenja

Hrvatsko-češko društvo i Knjižnica i čitaonica »Fran Galović« u Koprivnici obilježili su 9. svibnja 2018. 125. godišnjicu rođenja Miroslava Krleže književnom tribinom posvećenoj Krležinim vezama s Česima i koprivničkom knjižaru i izdavaču Čehu Vinku Vošickom koji je 1923. prvi počeo objavljivati Krležina sabrana djela. Na tribini nazvanoj »Vinko Vošicki – poveznica između Krleže i Čeha« govorili su povjesničar i bohemist Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva, i Josipa Strmečki, viša knjižničarka iz Knjižnice i čitaonice »Fran Galović«.

Tribina Miroslav Krleža 

100 godina češke neovisnosti: Predavanje o Minhenskom sporazumu 1938.

U sklopu ciklusa predavanja povodom stote godišnjice češke neovisnosti, Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb organizirali su 25. travnja 2018. u Češkom domu u Zagrebu predavanje o Minhenskom sporazumu 1938. koje je održao Miroslav Křepela, potpredsjednik Hrvatsko-češkog društva.

Godišnja skupština 

Knjiga Václav Havel. Politička biografija predstavljena u Zadru

U organizaciji Zadarske županije, Općine Preko, Hrvatsko-češkog društva i Udruge za promicanje međunarodnih hrvatsko-češko-slovačkih odnosa Oko Jadrana, u Gradskoj loži u Zadru 19. travnja 2018. predstavljena je knjiga Václav Havel. Politička biografija koju su objavili Hrvatsko-češko društvo i izdavačka kuća Srednja Europa.

Godišnja skupština 

Hrvatsko-češko društvo održalo godišnju skupštinu: Jubilarna godina sa značajnim rezultatima

Hrvatsko-češko društvo održalo je 10. travnja 2018. godišnju skupštinu na kojoj se osvrnulo na svoj rad u proteklom jednogodišnjem razdoblju u kojem je ova udruga brojnim aktivnostima obilježila svoju 25. godišnju osnutka i kontinuiranog djelovanja na promicanju hrvatsko-češkog prijateljstva.

Godišnja skupština 

Predavanjem Kako je 1918. nastala Čehoslovačka Hrvatsko-češko društvo započelo obilježavanje stote godišnjice češke neovisnosti

U Češkom domu u Zagrebu 28. ožujka 2018. u organizaciji Hrvatsko-češkog društva i Češke besede Zagreb održano je predavanje predsjednika HČD-a Marijana Lipovca na temu Kako je 1918. nastala Čehoslovačka. Time je započet ciklus predavanja o najvažnijim događajima u češkoj povijesti 20. stoljeća kojim će do kraja 2018. ove dvije udruge obilježiti stotu godišnjicu češke neovisnosti, odnosno sto godina od osnutka zajedničke češko-slovačke države.

Kako je 1918. nastala Čehoslovačka 

Knjiga Václav Havel. Politička biografija predstavljena u Daruvaru

U Pučkoj knjižnici i čitaonici u Daruvaru 16. ožujka 2018. predstavljena je knjiga Václav Havel. Politička biografija, autora Jasne Marcelić i Marijana Lipovca, objavljena u suradnji Hrvatsko-češkog društva i izdavačke kuće Srednja Europa.

Knjiga Václav Havel. Politička biografija 

Václav Havel. Politička biografija – osma knjiga u izdanju Hrvatsko-češkog društva

Hrvatsko-češko društvo i izdavačka kuća Srednja Europa, uz financijsku potporu Grada Zagreba, krajem siječnja 2018. objavili su knjigu Václav Havel. Politička biografija, autora Jasne Marcelić i Marijana Lipovca, posvećenu političkom djelovanju i idejama češkog književnika, političara i državnika Václava Havela, posljednjeg predsjednika Čehoslovačke i prvog predsjednika Češke.

Knjiga Václav Havel. Politička biografija 

Na prijedlog Hrvatsko-češkog društva Dubravka Sesar dobila Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je 15. studenog 2017. na svečanosti u svom uredu na Pantovčaku odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i promociju hrvatske slavistike u Hrvatskoj i u svijetu vodećoj hrvatskoj bohemistici prof. dr. Dubravki Sesar, višegodišnjoj profesorici Katedre za češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Dubravka Sesar 

Predavanje o Augustu Šenoi i Česima na Danima Augusta Šenoe u Zagrebu

U sklopu Dana Augusta Šenoe, Hrvatsko-češko društvo je u Kući Šenoa 15. studenog 2017. priredilo predavanje na temu August Šenoa i Česi koje je održao predsjednik HČD-a Marijan Lipovac. Dani Augusta Šenoe manifestacija je koju u razdoblju od 14. studenog do 13. prosinca 2017. organizira udruga Svi naši Šenoe osnovana sa svrhom štovanja lika, djela i baštine hrvatskog književnika Augusta Šenoe i članova njegove obitelji koja korijene vuče iz Češke.

August Šenoa 

Hrvatsko-češko društvo održalo svoju prvu tribinu u Zadru

Hrvatsko-češko društvo održalo je 9. studenog 2017. svoju prvu tribinu u Zadru, u prostorijama zadarskog Ogranka Matice hrvatske, u organizaciji Lektorata za češki jezik na Odsjeku za kroatistiku i slavistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zadru koji vodi mlada češka kroatistica Kristýna Rygolová.

August Šenoa 

Predavanje o Václavu Havelu u Rijeci

U sklopu Dana češke kulture u Rijeci, 20. listopada 2017. u Češkom domu Tomáša Masaryka predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac održao je predavanje o Václavu Havelu, češkom književniku i političaru, vođi Baršunaste revolucije i prvom predsjedniku Češke.

Rijeka_Havel 

U Lipovljanima predavanje o Tomášu Masaryku

U organizaciji Češke besede općine Lipovljani, 13. listopada 2017. u Lipovljanima je održan Dan češke kulture u sklopu kojem je predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac održao predavanja o Tomášu Masaryku, češkom filozofu, sociologu i političaru, osnivaču i prvom predsjedniku Čehoslovačke. 

Lipovljani_Masaryk 

Šime Strikoman u Pragu snimio milenijske fotografije u spomen na Fausta Vrančića, Nikolu Teslu i Josipa Jurja Strossmayera

Proslavljeni fotograf Šime Strikoman snimio je 10. listopada 2017. na Strossmayerovom trgu u Pragu tri milenijske fotografije posvećene trojici hrvatskih velikana povezanih s glavnim gradom Češke: Faustu Vrančiću, Nikoli Tesli i Josipu Jurju Strossmayeru, a u snimanju je, zahvaljujući angažmanu Hrvatsko-češkog društva, sudjelovalo više stotina učenika osnovne škole Strossmayerovo náměstí.

Strikoman 

Hrvatsko-češko društvo izdalo novi broj svog glasila Susreti

Hrvatsko-češko društvo izdalo je novi broj svog glasila Susreti koji je javnosti predstavljen 4. listopada 2017. u Češkom narodnom domu u Zagrebu. Riječ je o 35. broju glasila, odnosno sedmom od ponovnog pokretanja ove edicije 2011., nakon stanke od 12 godina. Na rekordne 104 stranice u boji Susreti donose najvažnije vijesti iz Češke i s područja hrvatsko-čeških odnosa.

Susreti 

Naselje Čehi proslavilo 800. godišnjicu

Naselje Čehi, smješteno na jugozapadnom dijelu Grada Zagreba, čiji su češki korijeni očiti iz njegovog imena, proslavilo je 30. rujna 2017. 800. godišnjicu svog prvog spomena u povijesnim izvorima. Proslava ovog rijetkog jubileja održana je na poticaj Hrvatsko-češkog društva i Češke besede Zagreb.

800. godina 

Reagiranje Hrvatsko-češkog društva na najave mogućeg preimenovanja Masarykove ulice u Zagrebu

Povodom najava mogućeg preimenovanja Masarykove ulice u Zagrebu, predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac dao je u rujnu 2017. izjave za više hrvatskih, čeških i slovačkih medija u kojima je objasnio zbog kojih razloga bi bilo neprimjereno i neprihvatljivo mijenjati ime ove ulice i što bi to značilo za hrvatsko-češke odnose.

Masarykova ulica - znak 

U Gospiću održana književna tribina o Václavu Havelu

Hrvatsko-češko društvo i projekt Kosinjska tiskara organizirali su 3. kolovoza 2017. u Kulturno-informativnom centru u Gospiću književnu tribinu na temu Václav Havel, češki književnik, građanski aktivist, političar i državnik.

2017_Vaclav_Havel_Tribina 

Hrvatsko-češko društvo dodijelilo nagrade i priznanja

Predsjedništvo Hrvatsko-češkog društva 10. svibnja 2017. povodom 25. godišnjice HČD-a dodijelilo je nagrade zaslužnima za promicanje hrvatsko-češkog prijateljstva i priznanja svojim zaslužnim članovima i suradnicima, a svečanost dodjele održana je 14. lipnja 2017. u Češkom narodnom domu u Zagrebu.

2017_Nagrade_i_priznanja 

Hrvatsko-češko društvo obilježilo 110. godišnjicu rođenja Ljudevita Jonkea

Hrvatsko-češko društvo obilježilo je 31. svibnja 2017. 110. godišnjicu rođenja hrvatskog jezikoslovca i utemeljitelja hrvatske bohemistike Ljudevita Jonkea.

110_godina_od_rođenja_Ljudevita_Jonkea 

Hrvatsko-češko društvo obilježilo 160. godišnjicu rođenja Ive Vojnovića

Hrvatsko-češko društvo obilježilo je 11. svibnja 2017. 160. godišnjicu rođenja hrvatskog književnika Ive Vojnovića (1857. – 1929.) predavanjem o Vojnovićevim vezama s Česima koje je održao književni povjesničar i kroatolog prof. dr. Tihomil Maštrović, znanstveni savjetnik Odsjeka za povijest hrvatske književnosti HAZU, član HČD-a.

160_godina_od_rođenja_Ive_Vojnovića 

Hrvatsko-češko društvo obilježilo 400. godišnjicu smrti Fausta Vrančića

Hrvatsko-češko društvo obilježilo je 27. travnja 2017. u Češkom narodnom domu u Zagrebu 400. godišnjicu smrti Fausta Vrančića, hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa koji je od 1581. do 1594. živio i djelovao u Pragu kao savjetnik rimsko-njemačkog cara te češkog i hrvatskog kralja Rudolfa II.

400_godisnjica_smrti_Fausta_Vrančiča 

Godišnja skupština Hrvatsko-češkog društva: Ambiciozni planovi u godini srebrnog jubileja

Hrvatsko-češko društvo održalo je 11. travnja 2017. svoju godišnju izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednika udruge po četvrti put izabran Marijan Lipovac.

2017_Godišnja_skupština 

Knjiga Hrvatsko-češko društvo: Prvih 25 godina predstavljena u Daruvaru

U Pučkoj knjižnici i čitaonici u Daruvaru 3. travnja 2017. predstavljena je knjiga Hrvatsko-češko društvo: Prvih 25 godina, autora Marijana Lipovca i Vlatke Banek, objavljena povodom srebrnog jubileja udruge. ...

2017_Knjiga_Hrvatsko_Češko_Društvo 

Tribina o Mariji Radić u Bjelovaru

Povodom Međunarodnog dana žena 10. ožujka 2017. u Narodnoj knjižnici Petar Preradović u Bjelovaru održana je tribina posvećena Mariji Radić, supruzi Stjepana Radića, prvoj hrvatskoj političarki i istaknutoj javnoj djelatnici.

Marija Radić 

U Zagrebu održan komemorativni skup u spomen na Dušana Karpatskog

Najistaknutiji češki kroatist, prevoditelj i književni povjesničar Dušan Karpatský, počasni član Hrvatsko-češkog društva, umro je u Pragu 31. siječnja 2017. Tim povodom, uoči njegovog 82. rođendana 27. veljače 2017. u Matici hrvatskoj u Zagrebu održan je komemorativni skup koji je iniciralo Hrvatsko-češko društvo, a suorganizirali i Matica hrvatska, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Društvo hrvatskih književnika, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatski kulturni klub, Češka beseda Zagreb i Sa(n)jam knjige u Istri.

Dušan Karpatski 

Hrvatsko-češko društvo proslavilo 25 godina: Srebrni jubilej zlatnog sjaja

Hrvatsko-češko društvo (HČD) proslavilo je u srijedu 22. veljače 2017. u Češkom narodnom domu 25. godišnjicu osnutka promocijom knjige Hrvatsko-češko društvo: Prvih 25 godina, autora Marijana Lipovca i Vlatke Banek. Knjiga donosi pregled svih aktivnosti udruge usmjerenih na jačanju hrvatsko-čeških veza u proteklih četvrt stoljeća, a objavljena je uz financijsku potporu Grada Zagreba.

25 godina HČDZG 

U Pragu otkrivena spomen-ploče u čast Josipa Jurja Strossmayera

Na Strossmayerovom trgu u Pragu 14. veljače 2017. održana je svečanost otkrivanja spomen-ploče u čast Josipa Jurja Strossmayera koja podsjeća na zasluge ovog hrvatskog velikana i na njegove veze s češkim glavnim gradom.

Spomen ploča 

Na prijedlog Hrvatsko-češkog društva Češka beseda Zagreb dobila Povelju Republike Hrvatske

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je 5. prosinca 2016. Povelju Republike Hrvatske Češkoj besedi Zagreb, najstarijoj udruzi češke manjine u Hrvatskoj koja neprekidno djeluje od svog osnutka 1874. Povelju Republike Hrvatske Predsjednica je uručila predsjednici Češke besede Zagreb Alenki Štokić na svečanosti u svom uredu na Pantovčaku.

Povelja RH 

U Zagrebu obilježena 80. godišnjica rođenja Václava Havela

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb obilježili su u srijedu 9. studenog 2016. u Češkom domu u Zagrebu 80. godišnjicu rođenja Václava Havela, češkog političara i književnika, prvog predsjednika Češke i posljednjeg predsjednika Čehoslovačke, vođe Baršunaste revolucije kojoj je 1989. u toj zemlji srušen komunistički režim. Proslavi je bio nazočan velik broj ljudi, među njima i mnogo studenata bohemistike.

Václav Havel 

U Lipovljanima predavanja o Václavu Havelu i Nikoli Šubiću Zrinskom

U organizaciji Češke besede općine Lipovljani, 4. studenog 2016. u Lipovljanima je održan Dan češke kulture u sklopu kojem je u Narodnoj knjižnici i čitaonici predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac održao predavanja o Václavu Havelu i o Nikoli Šubiću Zrinskom...

Václav Havel 

U Pragu podignuta spomen-ploča u čast Josipa Jurja Strossmayera

Na inicijativu Hrvatsko-češkog društva, 14. listopada 2016. u Pragu je na Trgu Josipa Jurja Strossmayera postavljena spomen-ploča koja podsjeća na zasluge ovog hrvatskog velikana i na njegove veze s češkim glavnim gradom...

Spomen-ploča u čast Josipa Jurja Strossmayera 

Projekcija lika Václava Havela na fontanama u Zagrebu

Uoči 80. rođendana Václava Havela, češkog političara i književnika, prvog predsjednika Češke i posljednjeg predsjednika Čehoslovačke, na inicijativu Hrvatsko-češkog društva 4. listopada 2016. na fontanama kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu projiciran je Havelov lik. Time se i Grad Zagreb pridružio proslavi Havelova rođendana koji se prigodnim manifestacijama obilježava u Češkoj, kao i u drugim zemljama...

Václav Havel 

Hrvatsko-češko društvo predstavilo se u Rijeci

Hrvatsko-češko društvo predstavilo je 14. lipnja 2016. svoju izdavačku djelatnost u Gradskoj knjižnici u Rijeci u zgradi Filodrammatice u samom centru grada. O radu HČD-a govorio je njegov predsjednik Marijan Lipovac koji je podsjetio da se dan kasnije slavi Dan grada Rijeke i blagdan svetog Vida koji je zaštitnik ne samo katedrale u Rijeci, nego i u Pragu. Spomenuo je i druge poveznice Rijeke s Češkom, kao što je Ivan Zajc, sin Čeha rođen u Rijeci, ili klub Palach....

Vlado Milunić 

Hrvatsko-češko društvo izdalo novi broj svog glasila Susreti

Hrvatsko-češko društvo izdalo je novi broj svog glasila Susreti koji je javnosti predstavljen 8. lipnja u Češkom narodnom domu u Zagrebu. Riječ je o 34. broju glasila, odnosno šestom od ponovnog pokretanja ove edicije 2011., nakon stanke od 12 godina.

Vlado Milunić 

Proslava 700. godišnjice rođenja Karla IV. u Zagrebu

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb proslavili su 700. godišnjicu rođenja Karla IV. 17. svibnja 2016. u Češkom domu u Zagrebu.

Vlado Milunić 

U Zagrebu služena misa na staroslavenskom jeziku za Karla IV.

Na poticaj Hrvatsko-češkog društva, u nedjelju 8. svibnja 2016. u crkvi Svetog Franje Ksaverskog u Zagrebu služena je misa na staroslavenskom jeziku u spomen na Karla IV., češkog kralja i cara Svetog Rimskog Carstva u povodu 700. godišnjice rođenja. Misu je služio župnik fra Vice Blekić, a pjevao je Mješoviti zbor Bašćina Društva prijatelja glagoljice koji je pod ravnanjem dirigenta Marijana Tucakovića izveo glagoljaške napjeve i djela hrvatskih skladatelja inspirirana glagoljaškom glazbenom baštinom.

Vlado Milunić 

Predavanje o Tomášu Masaryku u Rijeci

Predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac održao je 4. svibnja 2016. u Češkom narodnom domu Tomáša Garriguea Masaryka u Rijeci predavanje o tom češkom velikanu svjetskog glasa, osnivaču i prvom predsjedniku Čehoslovačke.

Tomáš Masaryk 

U Zagrebu održana spomen-večer u čast Predraga Jirsaka

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb prisjetili su se 27. travnja 2016. istaknutog hrvatskog bohemista, književnika i prevoditelja Predraga Jirsaka povodom 75. godišnjice rođenja i 5. godišnjice smrti.

Vlado Milunić 

Hrvatsko-češki arhitekt Vlado Milunić dobitnik Nagrade „Marija i Stjepan Radić“ Hrvatsko-češkog društva

Vlado Milunić, češki arhitekt hrvatskog porijekla, autor poznate Kuće koja pleše u Pragu, proslavio je 3. ožujka 2016. godine 75. rođendan i tim povodom Hrvatsko-češko društvo dodijelilo mu je Nagradu „Marija i Stjepan Radić“ zbog, kako stoji u obrazloženju, „njegovih iznimnih zasluga za razvoj hrvatsko-čeških odnosa u cjelini, koje se očituju u njegovom višegodišnjem radu i prepoznatljivim rezultatima trajne vrijednosti i od šireg društvenog interesa.“

Vlado Milunić 

U Zagrebu obilježena 40. godišnjica smrti biskupa Josipa Salača

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb obilježili su 27. siječnja 2016. godine 40. godišnjicu smrti pomoćnog zagrebačkog biskupa Josipa Salača (1908. – 1975.). Ovo je bio prvi skup posvećen Salaču koji se ikad održao u Zagrebu, gradu u kojem je ovaj daruvarski Čeh proveo najveći dio života.

Obilježena 40. godišnjica smrti biskupa Josipa Salača 

U Zagrebu obilježena 600. godišnjica smrti Jana Husa

U organizaciji Reformirane crkve Zagreb, Hrvatsko-češkog društva i Češke besede Zagreb, 28. studenog 2015. u Reformiranoj crkvi u Zagrebu obilježena je 600. godišnjica smrti češkog vjerskog reformatora Jana Husa.

U Zagrebu obilježena 600. godišnjica smrti Jana Husa 

Hrvatsko-češko društvo prisjetilo se Božidara Grubišića i Miroslava Jileka

Hrvatsko-češko društvo prisjetilo se 3. studenog 2015. na spomen-večeri u Češkom domu u Zagrebu dvojice svojih istaknutih članova-utemeljitelja kojima ove godine padaju okrugle godišnjice rođenja i smrti, novinara Božidara Grubišića i sociologa Miroslava Jileka koji su dali ključan doprinos osnutku i profilaciji ove udruge.

Hrvatsko-češko društvo prisjetilo se Božidara Grubišića i Miroslava Jileka 

Hrvatsko-češko društvo izdalo novi broj svog glasila Susreti

Hrvatsko-češko društvo izdalo je novi broj svog glasila Susreti koji je javnosti predstavljen 17. lipnja 2015. u Češkom narodnom domu u Zagrebu. Riječ je o 33. broju glasila, odnosno petom od ponovnog pokretanja ove edicije 2011., nakon stanke od 12 godina.

Susreti, broj 33 

Češki mozaik – nova knjiga Dubravka Dosegovića u izdanju Hrvatsko-češkog društva

U Češkom domu u Zagrebu 27. svibnja 2015. javnosti je predstavljena knjiga Češki mozaik autora Dubravka Dosegovića koju su zajednički objavili Hrvatsko-češko društvo i nakladnička kuća Nova stvarnost, uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Češki mozaik</i> – nova knjiga Dubravka Dosegovića u izdanju Hrvatsko-češkog društva 

Dušan Karpatský u Zagrebu proslavio 80. rođendan

Istaknuti češki kroatist, prevoditelj i književni povjesničar, počasni član Hrvatsko-češkog društva Dušan Karpatský proslavio je 22. svibnja 2015. 80. rođendan na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u nazočnosti brojnih štovatelja i prijatelja koji su mu iskazali duboko poštovanje i zahvalnost za sve što je učinio u jačanju hrvatsko-čeških kulturnih veza.

Dušan Karpatský u Zagrebu proslavio 80. rođendan 

Izaslanstvo Hrvatsko-češkog društva posjetilo Češku obec Bjelovar

Izaslanstvo Hrvatsko-češkog društva koje su činili Marijan Lipovac, Tigran Ilić, Zvonimir Maštrović, Zlatko Stahuljak i Ivanka Stahuljak posjetilo je 9. svibnja 2015. Češku obec Bjelovar koja je tom prigodom po prvi put organizirala manifestaciju „Češka u srcu“.

Izaslanstvo Hrvatsko-češkog društva posjetilo Češku obec Bjelovar 

S novim-starim vodstvom prema 25. godišnjici HČD-a

Hrvatsko-češko društvo održalo je 21. travnja 2015. svoju godišnju izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednika udruge po treći put izabran Marijan Lipovac.

S novim-starim vodstvom prema 25. godišnjici HČD-a 

Nikola Šubić Zrinski dobio spomen-ploču u Češkoj

U dvorcu u Jindřichovu Hradecu u Češkoj nedavno je postavljena spomen-ploča u spomen na hrvatskog bana Nikolu Šubića Zrinskog koji se na tom mjestu 10. rujna 1564. vjenčao svojom drugom suprugom Evom iz Rožmberka. Ploču je postavila Zagrebačka županija na inicijativu Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba i predstavnika češke manjine u Zagrebačkoj županiji Franje Vondračeka.

Natpisna ploča 

Najistaknutiji češki kroatist Dušan Karpatský dobio Nagradu „Marija i Stjepan Radić“

Najistaknutiji češki kroatist Dušan Karpatský koji već preko pola stoljeća neumorno radi na promicanju hrvatske kulture u Češkoj 28. veljače 2015. proslavio je 80. rođendan. Tim povodom Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba dodijelilo mu je Nagradu „Marija i Stjepan Radić“ zbog, kako stoji u obrazloženju, „njegovih iznimnih zasluga za razvoj hrvatsko-čeških odnosa u cjelini, koje se očituju u njegovom višegodišnjem radu i prepoznatljivim rezultatima trajne vrijednosti i od šireg društvenog interesa.

Dušan Karpatsky 

U Pragu otkriven spomenik Nikoli Tesli, najveći na svijetu

Hrvatsko-češko društvo je 4. rujna 2014. nakon punih osam godina uspjelo ostvariti svoju najznačajniju akciju s ciljem promocije Hrvatske u Pragu i Češkoj. Tog je dana u Ulici Nikole Tesle u praškom predjelu Dejvicama otkriven spomenik tom svjetski poznatom hrvatskom izumitelju.

U Dubravi otkriven spomenik biskupu Duhu

Bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak i češki veleposlanik u Hrvatskoj Martin Košatka otkrili su u utorak 10. lipnja 2014. u Dubravi kraj Vrbovca spomenik prvom zagrebačkom biskupu Duhu postavljen pored župne crkve svete Margarete u povodu 920. godišnjice osnutka Zagrebačke biskupije. Postavljanje spomenika inicirali su Češka beseda Zagrebačke županije sa sjedištem u Dubravi i Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba, a u akciju su se uključili i Bjelovarsko-križevačka biskupija i Općina Dubrava.

Predavanje o češkim iskustvima u korištenju obnovljivih izvora energije

Potpredsjednik Hrvatsko-češkog društva dipl. ing. Miroslav Křepela održao je 19. svibnja 2014. u Češkom domu u Zagrebu predavanje o češkim iskustvima u korištenju obnovljivih izvora energije.

Izašao novi broj glasila Hrvatsko-češkog društva Susreti!

Za sve kojima je stalo do hrvatsko-češkog prijateljstva Hrvatsko-češko društvo još je jednom izdalo svoje glasilo Susreti koje je javnosti predstavljeno 7. svibnja 2014. u Češkom narodnom domu u Zagrebu.

Hrvatsko-češko društvo održalo godišnju skupštinu

Hrvatsko-češko društvo održalo je 16. travnja 2014. u Češkom domu u Zagrebu svoju godišnju skupštinu na kojoj se osvrnulo na svoj rad u proteklih godinu dana...

Marija Radić napokon ima spomen ploču u Zagrebu

Ideja Hrvatsko-češkog društva da se Mariji Radić podigne spomen-ploča na zgradi u Mihanovićevoj 34 u Zagrebu gdje je 1954. umrla uspješno je ostvarena na Dan žena 8. ožujka 2014., u godini u kojoj se obilježava 140. godišnjica rođenja i 60. godišnjica smrti supruge Stjepana Radića.

 

Virtualna izložba i predavanje o 920 godina hrvatsko-čeških odnosa

Ove godine obilježava se 920. godišnjica imenovanja Čeha Duha za prvog zagrebačkog biskupa, a to je ujedno i 920. godišnjica kontinuiranih hrvatsko-čeških odnosa i nazočnosti Čeha na području Zagreba i Hrvatske. Tim povodom Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb organizirali su 29. siječnja 2014. u zagrebačkom Češkom domu predavanje predsjednika HČD-a Marijana Lipovca pod naslovom „Od biskupa Duha do Štefana Fülea – 920 godina hrvatsko-čeških odnosa.“...

Ćiril i Metod povezali zagrebačke Makedonce, Čehe i Hrvate

Na isteku godine u kojoj su se u svim slavenskim zemljama održavale manifestacije kojima je obilježeno 1150 godina od početka misije sv. Ćirila i Metoda u Velikoj Moravskoj i među Slavenima, 9. prosinca 2013. počast slavenskim apostolima i njihovom djelu odali su i Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb.

Hrvatsko-češko društvo još jednom uspješno obranilo Masarykovu ulicu u Zagrebu

Hrvatsko-češko društvo reagiralo je na prijedlog nekadašnjeg gradskog zastupnika Tomislava Jelića da se Masarykova ulica u središtu Zagreba preimenuje u Ulicu Stjepana Đurekovića.

Objavljene Malostranske pripovijesti s Menzelovim predgovorom

Malostranske pripovijesti, jedno od najvažnijih djela češke književnosti, autora Jana Nerude, ponovno je nakon više desetljeća dostupno hrvatskoj publici.

Hrvatsko-češko društvo i izdavačka kuća Nova stvarnost objavili su ponovno izdanje Nerudinih pripovjedaka u prijevodu najpoznatijeg hrvatskog bohemista Ljudevita Jonkea, koje je u Hrvatskoj zadnji put objavljeno 1950., a 1966. u Sarajevu.

Izdavanje knjige novčano su pomogli Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo kulture, a njena promocija održana je 26. lipnja 2013. u Češkom domu u Zagrebu.

Hrvatsko-češko društvo organiziralo putovanje u Moravsku

Hrvatsko-češko društvo od 30. svibnja do 2. lipnja 2013. organiziralo je putovanje u Moravsku za 40 svojih članova i drugih zainteresiranih osoba tijekom kojeg su, pod stručnim vodstvom iskusnog Ive Macha obišli neke od glavnih znamenitosti tog dijela Češke.

Osnovana Podružnica HČD-a u Daruvaru

Hrvatsko-češko društvo opet ima svoju podružnicu u Daruvaru. Njena osnivačka skupština održana je 24. travnja 2013. i time se HČD opet vratio u sjedište češke manjine u Hrvatskoj u kojem je od 1994. imao svoj ogranak čije djelovanje je nakon nekoliko godina zamrlo.

Spomen-ploča na mjestu vjenčanja bana Jelačića

U Napajedli je 16. ožujka 2013. otkrivena spomen-ploča u čast hrvatskog bana Josipa Jelačića koji se u tom mjestu pokraj Zlína 1850. vjenčao sa svojom suprugom Sofijom Stockau.


Stari-novi predsjednik, novi tajnik i planovi

Hrvatsko-češko društvo na svojoj je godišnjoj skupštini 9. travnja 2013. izabralo novo vodstvo koje će udrugu voditi u iduće dvije godine.

Za predsjednika HČD-a ponovno je izabran Marijan Lipovac, za potpredsjednika Miroslav Křepela, novi tajnik HČD-a je Tigran Ilić, a članovi Upravnog odbora su i Dubravko Dosegović i Zvonimir Maštrović.

Članovi Nadzornog odbora HČD-a su Zlatko Stahuljak, Marijan Machala i Gordana Divac te Stjepan Obad kao zamjenik člana.

Pivovari Daruvar posebno priznanje HČD-a

Odlukom Upravnog odbora Hrvatsko-češkog društva od 5. veljače 2013., Pivovari Daruvar dodijeljeno je posebno priznanje za doprinos razvoju hrvatsko-čeških odnosa kroz proizvodnju, razvoj i promidžbu Staročeškog piva ...

Izašao novi broj glasila HČD-a Susreti

Hrvatsko-češko društvo 5. ožujka 2013. u Češkom narodnom domu u Zagrebu javnosti je predstavilo najnoviji broj svog glasila Susreti ...

Predavanje o Hašeku i Švejku

Povodom 130. godišnjice rođenja i 90. godišnjice smrti Jaroslava Hašeka, Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb organizirali su 30. siječnja predavanje „Tragovima dobrog vojnika Švejka“ koje je održao vrstan poznavatelj češke kulture i možda najbolji hrvatski „švejkolog“ Dubravko Dosegović ...

Kako i zašto je propala Čehoslovačka

Povodom 20. godišnjice razlaza Češke i Slovačke, Hrvatsko-češko društvo, Češka beseda Zagreb i Matica slovačka Zagreb organizirali su 23. siječnja 2013. predavanje „Kako i zašto je propala Čehoslovačka“ koje je održao predsjednik HČD-a Marijan Lipovac ...

Okrugli stol povodom 75. godišnjice smrti Tomáša Masaryka

U povodu 75. godišnjice smrti Tomáša Masaryka, Hrvatsko-češko društvo u suradnji s Češkom besedom Zagreb 4. prosinca 2012. u zagrebačkom Češkom narodnom domu organiziralo je okrugli stol posvećen životu i djelu utemeljitelja i prvog predsjednika Čehoslovačke ...

Predavanje povodom 20. godišnjice smrti Alexandera Dubčeka

Alexander Dubček – posljednji romantičar čehoslovačke politike bio je naziv predavanja koje je održao predsjednik HČD-a Marijan Lipovac 20. Studenog 2012. u zagrebačkom Češkom narodnom domu u organizaciji HČD-a, Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva i Matice slovačke Zagreb povodom 20. godišnjice Dubčekove smrti ...

Prijedlog za imenovanje Parka Marije Ružičke Strozzi u Zagrebu

Hrvatsko-češko društvo uputilo je 31. listopada 2012. Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba prijedlog da park u naselju Savica, omeđen ulicama Prisavlje, Zvonimira Rogoza i Zinke Kunc, dobije ime Park Marije Ružičke Strozzi. Kako se ističe u prijedlogu, time bi se Zagreb napokon odužio jednoj od najistaknutijih hrvatskih glumica koja je ujedno bila i rodonačelnica ugledne umjetničke obitelji ...

Ponovno smo posjetili moravske Hrvate

U organizaciji Udruge građana hrvatske narodnosti u Češkoj i pod pokroviteljstvom hrvatskog veleposlanika u Pragu Frane Krnića, 2. rujna 2012. u selu Jevišovki u južnoj Moravskoj održan je tradicionalni Hrvatski kulturni dan ili kiritof, godišnje okupljanje moravskih Hrvata i njihovih prijatelja koje se od 1991. održava svake prve nedjelje rujna ...

Predavanje o Mariji i Stjepanu Radiću u Jastrebarskom i Sisku

Uoči Dana Vladka Mačeka, koji se u njegovom rodnom Jastrebarskom svečano slavi svakog 20. srpnja, ogranak Matice hrvatske u tom gradiću kraj Zagreba organizirao je predavanje o Mačekovim prijateljima i suradnicima, Mariji i Stjepanu Radiću, pod nazivom „Marija i Stjepan Radić - simboli hrvatsko-češkog prijateljstva". O toj je temi govorio predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, a večer su svojim nastupom obogatili članovi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva „ Antun Radić" iz Okića ...

Obilježeno 70 godina tragedije Lidica

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb 30. svibnja 2012. su u Češkom narodnom domu u Zagrebu obilježile 70. godišnjica tragedije češkog mjesta Lidice, stradalog 10. lipnja 1942., u nacističkoj odmazdi za ubojstvo njihova čelnika Reinhardta Heydricha. O tom događaju predavanje je održao potpredsjednik Hrvatsko-češkog društva Miroslav Křepela, a u kulturnom programu su sudjelovali i članovi Literarne sekcije Češke besede Zagreb ...

Tribina „Franjo Tuđman i Česi“

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb organizirali su 16. svibnja 2012. tribinu „Franjo Tuđman i Česi“ povodom 90. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika ...


DODIJELJENE SU PRVE NAGRADE I PRIZNANJA HRVATSKO-ČEŠKOG DRUŠTVA

Nagrada Marija i Stjepan Radić ... Zlatko Stahuljak   Nagrada Božidar Grubišić ... NIU Jednota  Nagrada Mate Relja ... Jiří Menzel   Nagrada Predrag Jirsak ... Dubravka Sesar  Nagrada Miroslav Jilek ... Vjenceslav Herout  Počasni član društva ... Dušan Karpatský


Obavijesti

Plakat uz proslavu 20. godina HČD Zagreb

Hrvatsko-češko društvo proslavilo 20. rođendan

Hrvatsko-češko društvo proslavilo je 25. veljače 2012. u Muzeju Mimara u Zagrebu 20. godišnjicu osnutka i kontinuiranog djelovanja, a visoki pokrovitelj proslave bio je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Tom je prigodom javnosti predstavljen najnoviji broj glasila Hrvatsko-češkog društva Susreti, a uručene su i prve nagrade zaslužnima za promicanje hrvatsko-češkog prijateljstva i priznanja zaslužnim članovima udruge (više o proslavi ovdje). 

 

Tribina: „Hrvatska i Češka – 20 godina poslije“

Na svoj 20. rođendan Hrvatsko-češko društvo 22. veljače 2012. u Češkom domu u Zagrebu organiziralo je tribinu pod nazivom „Hrvatska i Češka – 20 godina poslije“. Bio je to uvod u središnju proslavu održanu 25. veljače u Muzeju Mimara. Glavni gost tribine bio je češki veleposlanik Karel Kühnl koji je govorio o današnjem stanju hrvatsko-čeških odnosa (više o tribini ovdje).

Izaslanstvo Hrvatsko-češkog društva posjetilo hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, visoki pokrovitelj proslave 20. godišnjice osnutka Hrvatsko-češkog društva, primio je u ponedjeljak 6. veljače 2012. u svom uredu na Pantovčaku u Zagrebu izaslanstvo naše udruge. Bio je to prvi službeni susret predstavnika HČD-a s jednim hrvatskim predsjednikom (više o posjetu ovdje).            

In memoriam Václav Havel (1936.-2011.) 

Susreti - posebno izdanje povodom Havelovog 60. rođendana 

Spomen ploča

Postavili smo spomen-ploču na mjestu vjenčanja Marije i Stjepana Radića u Pragu

Ploča

Brončani Andrija Mohorovičić u Klementinumu, još jedna nova „hrvatska“ ploča u Pragu

Posjetili smo moravske Hrvate


Informacije

Urednik:

hcdzag@gmail.com

Telefon

099 3232233

Adresa

HR 10000 Zagreb, Pavla Šubića 20

Informacije/ E-mail

hcdzag@gmail.com

OIB

19958857498

IBAN

Privredna banka Zagreb
HR8623400091110052228

Prijevod na češki:

Facebook:

HČD stranica

HČD grupa

VIRTUALNA IZLOŽBA

Hrvatsko-češki odnosi kroz povijest

 


 

KNJIGE

 

Češki Hrvati - hrvatski tragovi u Češkoj (Češka beseda Zagrebačke županije i HČD, Zagreb, 2018.)

Knjiga Češki Hrvati - hrvatski tragovi u Češkoj

  

 

Hrvatsko-češko društvo: Prvih 25 godina (HČD, Zagreb, 2017.)

Knjiga Hrvatsko-češko društvo: Prvih 25 godina

  

 

UKRATKO


Svi brojevi našeg glasila Susreti
u digitaliziranom obliku!


Susreti (2019, broj 36-37)

Susreti - broj 36


Članstvo


Statut

Izradio PNT, pripremljeno za Internet Explorer, minimalna rezolucija 1024×768