U Lipovljanima predavanja o Václavu Havelu i Nikoli Šubiću Zrinskom

(povratak)

U organizaciji Češke besede općine Lipovljani, 4. studenog 2016. u Lipovljanima je održan Dan češke kulture u sklopu kojem je u Narodnoj knjižnici i čitaonici predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac održao predavanja o Václavu Havelu i o Nikoli Šubiću Zrinskom.

 

Govoreći o Havelu, Lipovac je predstavio njegov književni i politički rad. Iako je Havel u književnost ušao kao pjesnik, svjetsku popularnost stekao je dramama. U njihovu središtu je problem čovjekova identiteta u zamršenom odnosu između nemoćnoga pojedinca i otuđenoga sustava te odnos osobe i režima koji briše svaki osobni doživljaj zbilje. „Tom apsurdnom odnosu Havel daje fini, tipično češki crnohumorni ton po kojemu je njegov rukopis prepoznatljiv i vrijedan povijesnoga pamćenja. Drame su refleksija vremena u kojem ih je stvarao: intrigira ga komunistički sustav kao mašinerija, aparat i reakcija običnih ljudi koji mu se prilagođavaju. Obrađuje i jezik sustava pa su tako njegove drame apsurda svojevrsni dramski eksperimenti jer do detalja razrađuje izmišljene jezike kojima se služi u svojim dramama“, rekao je Lipovac. Govorio je i o Havelu kao disidentu i političkom zatvoreniku koji je kao vođa Baršunaste revolucije 1989. postao predsjednik Čehoslovačke, a kasnije Češke, njegovim uspjesima i ugledu koji je stekao kao predsjednik-intelektualac.

 

Povodom 450. godišnjice Sigetske bitke Lipovac je govorio i o vezama Nikole Šubia Zrinskog s Češkom, s kojom ga je vezala njegova druga supruga Eva iz Rožmberka s kojom je imao sina Jana Zrinskog.