U Zagrebu održan koncert čeških skladbi Vatroslava Lisinskog

(povratak)

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb obilježili su u srijedu 22. svibnja 2019. u Češkom narodnom domu u Zagrebu 200. godišnjicu rođenja hrvatskog skladatelja Vatroslava Lisinskog koncertom njegovih čeških skladbi koje je skladao tijekom svog školovanja u Pragu od 1847. do 1850.

 

Solistice Dagmar Drechslerová i Tihana Havelka Tudaković, uz glasovirsku pratnju pijanista Krešimira Popovića, izvele su pet solo pjesama koje je Lisinski skladao na tekstove čeških pjesnima. To su pjesme Má vlast (Moja domovina), Vltava, Závist, Máj i Vystĕhovanec (Iseljenik), kao i njegove hrvatske skladbe Ribice i Zora. Također su izvele i četiri pjesme češkog skladatelja Antonína Dvořáka za glas i klavir iz ciklusa Ciganske melodié, Má píseň zas mi láskou zní, A les je tichy kolem kol, Když mne starára matka i Dejte klec jestřabu, kao i dva dueta iz ciklusa Moravské dvojzpěvy – Jablko i Dyby byla kosa nabrošená koju je Dvořák 1876. posvetio Josipu Jurju Strossmayeru.

 

Ovo je prvi koncert čeških skladbi Vatroslava Lisinskog ikad održan u Zagrebu, a organiziran je u sklopu tradicionalnih Dana češke i hrvatske kulture u Zagrebu koji su ove godine posvećeni 20. godišnjici Folklorne skupine Jetelíček koja djeluje u sastavu Češke besede Zagreb. Tom je prigodom predstavljena i knjiga Tragom djeteline te postavljena prigodna izložba koju je otvorio saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

 

Vatroslav Lisinski privatno je, od 1847. do 1850., u Pragu učio skladanje i instrumentaciju, budući da mu zbog dobi nije bio omogućen studij na konzervatoriju. U Pragu je počeo pisati i svoju drugu operu Porin, a ondje je skladao i poznatu idilu Večer koja je 1850. praizvedena u praškom Staleškom kazalištu, uz zapažen uspjeh. Od ukupno 66 solo popijevki, Lisinski ih je 19 skladao na češke tekstove, kao i tri zborska djela. Šest čeških pjesama tiskao je 1850. u knjižici Šestero českých písni. Lisinski je bio i član hrvatskog izaslanstva na Slavenskom kongresu u Pragu 1848.

 

Povodom 200. godišnjice rođenja Vatroslava Lisinskog, Hrvatsko-češko društvo pokrenulo je inicijativu da mu se u Pragu postavi spomen-ploča.

 

Marijan Lipovac

 

Snimili: Vladimir Bilek i Željko Podsednik