Pjesnik Petr Hruška gostovao u Zagrebu i Koprivnici

(povratak)

U suorganizaciji Češke besede Zagreb i Hrvatsko-češkog društva jedan od najcjenjenijih suvremenih čeških pjesnika Petr Hruška predstavio je 12. ožujka 2019. u Češkom narodnom domu u Zagrebu hrvatsko izdanje svojih izabranih pjesama Dan velik kao oboreni jelen koje je objavila Umjetnička organizacija Artikulacije iz Koprivnice u prijevodu Matije Ivačića, docenta na Katedri za češki jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 

Na predstavljanju je bio i velik broj studenata bohemistike, a nazočni su bili i zamjenik češkog veleposlanika Slavomír Goga i zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Tanja Novotni Golubić.

 

„Petr Hruška se pomalo udomaćuje u Hrvatskoj“, kazao je Ivačić, podsjetivši da su Hruškine pjesme već u nekoliko navrata prevođene u raznim hrvatskim književnim časopisima. Knjiga Dan velik kao oboreni jelen ima 180 stranica, što je za zbirku poezije vrlo respektabilna brojka, a financijski ju je poduprlo češko Ministarstvo kulture. Petra Hrušku nazočnima je predstavio Matĕj Martinčák, nekadašnji lektor na zagrebačkoj bohemistici, spomenuvši da se Hruška poezijom počeo baviti 1995. kad je objavio zbirku pjesama Dnevne sobe nemira (Obývací nepokoje). Uslijedile su zbirke Mjeseci (Měsíce, 1998.), Ta su se vrata uvijek zatvarala (Vždycky se ty dveře zavíraly, 2002.), Auti ulaze u brodove (Auta vjíždějí do lodí, 2007.) i Dramari (Darmata, 2012.), poetski zapisi Jedna rečenica (Jedna věta, 2015.) te pjesnička zbirka Posinak (Nevlastní, 2017.). Hruška je zastupljen u brojnim češkim i inozemnim antologijama, a njegove su pjesme osim na hrvatski prevođene i na engleski, francuski, njemački, talijanski, nizozemski, poljski, slovenski, ruski, mađarski i druge jezike. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada, između ostalog Dresdenske nagrade za liriku (1998.) i češke Državne nagrade za književnost (2013.). Zaposlen je u Zavodu za češku književnost pri češkoj Akademiji znanosti, a predavao je književnost na sveučilištima u Ostravi, Opavi i Brnu. Hruška se prisjetio kako ga je Martinčák prije sedam godina doveo u Zagreb i upoznao sa svojim prevoditeljem Matijom Ivačićem, a zatim je nazočnima pročitao više svojih pjesama, među kojima su najzanimljivije bile one sastavljene od jedne rečenice. Ugodno ozračje na promociji knjige natjeralo je Hrušku da kaže da oprašta zagrebačkom Dinamu što je nedavno pobijedio plzenjsku Viktoriju.

 

Petr Hruška posjetio je i Koprivnicu gdje je zbirku Dan velik kao oboreni jelen 13. ožujka predstavio na Sveučilištu Sjever.

  

  

Marijan Lipovac

 

Snimili: Marijan Lipovac i Zvjezdana Zado